Firmy i usługi

Dlaczego zęby żółkną? Te produkty lepiej ogranicz!

zabiegi pielęgnacyjne

Pożółkłe zęby są kompleksem wielu ludzi, jednak zazwyczaj zaczynamy mu przeciwdziałać dopiero wtedy, gdy problem jest już duży. Tymczasem przebarwień należy unikać na co dzień. W jaki sposób? Np. poprzez wyeliminowanie z diety produktów, które barwią lub niszczą szkliwo.

Przez jakie produkty zęby żółkną?

1. Wino

To zła wiadomość dla wszystkich fanów dobrego wina. Niestety udowodniono, że kwasy zawarte w tym trunku mogą uszkadzać szkliwo, a to wywołuje przebarwienia. Dodatkowo nie ma znaczenia kolor wina – zarówno białe, jak i czerwone działa tak samo. Dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba z tej przyjemności całkowicie rezygnować. Lampka wina wypita raz na jakiś czas nie zaszkodzi bardzo naszym zębom, zwłaszcza jeśli zrezygnujemy z kompleksowej degustacji. Specjaliści radzą bowiem, aby nie trzymać wina długo w ustach, lecz od razu je połknąć. Wtedy szkliwo ma z trunkiem najmniejszą styczność.

2. Kawa

O swoje szkliwo powinni się obawiać również kawosze. To kolejny napój, który jest dla szkliwa szkodliwy, bo ma kwaśny odczyn. Często pity może wywoływać przebarwienia i to te w najmniej pożądanym kolorze, czyli żółto-brązowym. Stomatolodzy radzą, aby pić nie więcej niż filiżankę dziennie i zawsze popijać ją dodatkową szklanką wody. Sposób ten wpłynie też korzystanie na nasze ciało, bo zniweluje odwadniające działanie kawy.

3. Sos pomidorowy

O ile pojedynczy pomidor nie wpływa znacznie na nasze uzębienie, to kilogram pomidorów w postaci skoncentrowanego sosu już tak. Wynika to z faktu, że warzywa te są kwasowe, a dodatkowo mają kolor, który łatwo przyciemnia zęby. Jedząc dania w obfite w taki dodatek, warto pamiętać o częstym piciu wody.

4. Curry

Żółty kolor curry wygląda smakowicie, ale nie sprzyja w walce o śnieżnobiały uśmiech. Częste spożywanie tej potrawy może sprawić, że nasze zęby trwale pożółkną. Zalecamy więc, aby albo ograniczyć takie dania, albo po ich spożyciu dokładnie umyć zęby.

5. Izotoniki

Izotoniki i energetyki są ogromną pomocą podczas gorszego dnia, ale warto pamiętać, że mogą nam też zaszkodzić. Zawierają duże ilości cukrów oraz kwasów, co wpływa niekorzystnie na nasze szkliwo. Jeśli nie opłuczemy ust po wypiciu takich napojów, tworzymy idealne warunki do rozwoju bakterii odpowiedzialnych za próchnicę. Przy okazji nasze zęby szarzeją.

6. Buraki

Intensywny kolor buraków niestety łatwo plami zęby. Mimo to nie zalecamy rezygnacji z tych warzyw – są zbyt bogate w witaminy i minerały. Warto natomiast pamiętać o tym, aby często płukać usta wodą podczas ich jedzenia.

Na koniec warto również podkreślić, że przebarwienia nie są wcale tak dużym problemem. Jeśli będziemy często odwiedzać stomatologa i będziemy regularnie poddawać się zabiegom pielęgnacyjnym (np. usuwającym kamień), żółty kolor nie powinien być nam straszny.

You may also like

Leave a reply