Niektórzy z nas zastanawiają się, czy w ogóle jest taka możliwość, aby jednocześnie odżywiać się zdrowo, ale też nie wydawać na ten cel majątku. Czasami da się słyszeć głos mówiący o tym, że żeby odżywiać się zdrowo, trzeba wydawać bardzo dużo na jedzenie. Czy rzeczywiście tak jest? Czy istnieje tania dieta? Jak wybierać, aby zdrowe odżywianie nie musiało być obciążeniem dla naszego portfela?
Z pewnością warto kierować się sezonowością roślin i owoców
Jest co tak naprawdę pierwsza i najbardziej podstawowa rzecz, ponieważ oczywiste jest, że warzywa i owoce, które są jednymi z najzdrowszych elementów każdej diety, są produktami sezonowymi i w momencie, kiedy sezon uprawy warzyw i owoców jest w pełni, to są one najtańsze. Dobrym sposobem na oszczędzanie jest więc podążanie za sezonowością roślin, tym bardziej że niesie to także inne korzyści, gdyż warzywa i owoce w sezonie są zdecydowanie najsmaczniejsze i najzdrowsze. Posiadają w sobie największą zawartość pożytecznych dla nas substancji.
W w sieci znajdziemy bardzo wiele różnych przepisów na dania sezonowe. Możemy więc przebierać i wybierać akurat w tych propozycjach, które wydają się nam najsmaczniejsze. Bardzo dobrym sposobem na oszczędzanie jest też mrożenie warzyw i owoców w sezonie, kiedy są najsmaczniejsze i najtańsze i wtedy możemy też mieć dostęp do nich także zimą, kiedy już ich ceny będą bardzo wysokie, a jakość będzie już dużo gorsza. Tania dieta zakłada także robienie przetworów. Jeśli natomiast chcielibyśmy, aby to specjalista dobrał nam dietę, która będzie jednocześnie zdrowa i tania, warto skierować swoje kroki na stronę https://projektzdrowie.info/diety/ekonomiczna.
Przygotowywanie potraw w domu
Wydaje się, że dania kuchni fast food oraz jedzenie na mieście to bardzo atrakcyjna forma urozmaicania sobie diety. Może nam to zaoszczędzić czas, ale z pewnością nie oszczędzi naszego portfela. Niestety najczęściej wybierając jedzenie tego typu, stawiamy na żywność wysoko przetworzoną, czyli coś, co nie do końca jest zdrowe. Dlatego też zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowywanie posiłków w domu. Jest to nie tylko tańsze, ale też daje nam większą kontrolę nad tym, co rzeczywiście zjadamy. Jeśli dysponujemy ograniczonym czasem, to możemy pomyśleć o tym, aby nauczyć się przygotowywać sobie posiłki na zapas, czyli na przykład możemy zrobić to w weekend, a potem korzystać z tego w tygodniu. Pozwala nam to też kontrolować to co rzeczywiście zjadamy, a także mniej wyrzucamy żywności, której nie udało nam się w odpowiedni sposób spożytkować. To jedna z najlepszych strategii na dobre odżywianie się, ale też na to, aby zaoszczędzić na zakupach.
Na zakupy idź najedzonym!
Ta zasada rzeczywiście znajduje swoje zastosowanie w praktyce. W momencie, kiedy jesteśmy głodni i idziemy na zakupy, to mamy ochotę kupić wszystko i znacznie chętniej sięgamy po rzeczy, na które po prostu mamy ochotę, bo jesteśmy głodni, które są wysokokaloryczne i wysoko smakowite. W takim przypadku dokonujemy wyborów o mniej racjonalnym charakterze, dlatego do sklepu najlepiej pójść najedzonym. Wówczas w znacznie mniejszym stopniu będziemy podatni na zachcianki i zakupy kompulsywne. Oczywiście, dobrą dobrą wskazówką jest też korzystanie z różnego rodzaju promocji cenowych.